Obnova parketa

Parket je talna obloga iz naravnega materiala, zato so poškodbe, ki nastanejo z uporabo, skoraj neizogibne. Poškoduje ga tako rekoč vse, kar je trše od lesa, iz katerega je narejen, res pa je, da so različne vrste lesa različno trde in zato odporne proti udarcem, praskam in udrtinam. Preverili smo, katere vrste parketov so najbolj odporne ter kdaj in kako se lotiti obnove.

Obnoviti mogoče vse vrste parketa

Ko parket nima več pravega leska in je opazna večja obraba površine, lahko z obnovo oživimo živahne barve lesa. Zanjo se odločimo takrat, ko na oblogi nastanejo mesta, ki niso več zaščitena – bodisi zaradi obrabe bodisi zaradi poškodbe. Obnoviti je mogoče tako rekoč vse vrste parketa, masivne in večslojne gotove parkete, pri katerih je debelina zgornjega sloja vsaj 2,5 mm ali več. Sicer pa je to priporočljivo narediti na približno 15 let, odvisno od intenzivnosti uporabe in obrabe površine, postopek pa se razlikuje glede na to, ali je parket lakiran ali oljen. Mojstri potrebujejo za obnovo približno 50 kvadratnih metrov parketa tri do štiri dni. Obnove parketa se načeloma lahko lotimo kadar koli v letu, tudi pozimi, edini pogoj je, da se v prostoru vzdržuje stalna temperatura med 15 in 20 stopinjami.

Obnova lakiranega parketa

Lakirani parket zahteva manj čiščenja in predvsem manj vzdrževanja. Njegova bistvena prednost prav debel sloj laka, ki preprečuje vdor umazanije in vlage, hkrati pa površino naredi zelo odporno. Priporočljivo je, da se obnavlja celotna površina naenkrat oziroma v vseh prostorih hkrati, saj je barvni odtenek obnovljenega parketa drugačen, poleg tega je cena obnove pri večji kvadraturi ugodnejša. Iz prostora je treba umakniti vse pohištvo in odstraniti zaključne obstenske letve, nato mojster odbrusi stari lak in manj kot milimeter lesa (lahko je to le nekaj desetink milimetra, odvisno od stopnje poškodovanosti). Po potrebi zapolni in zgladi nastale fuge oziroma reže med deščicami in globlje poškodbe, nato pa sledi nanos enega sloja temeljnega laka in več slojev zaključnega laka, ki ima lahko različno stopnjo sijaja – od mat do visokega sijaja – ter pritrditev zaključnih letev. Površina je pohodna po enem dnevu. Bolj zapletena je obnova reliefnih obdelav in krtačenih parketov, saj je po brušenju zelo težko ali skoraj nemogoče povrniti prvotni videz. Delno je denimo mogoče znova opraviti krtačenje parketa, medtem ko so druge izvedbe mogoče le zelo omejeno oziroma zahtevajo veliko ročnega dela, kar storitev izjemno podraži.
Obnova oljenega parketa

Pri oljenem parketu nam je večina prej navedenih postopkov in težav prihranjena. Ko je zaščitni sloj oljenega parketa nekoliko obrabljen, ga lahko sami znova naoljimo, kjer je to potrebno, lahko po celotnem prostoru ali samo tam, kjer je obraba največja, npr. pri vhodnih vratih, pred kuhinjskim pultom ali okoli mize, kjer veliko drsamo s stoli. Brušenje praviloma ni potrebno, zato se tudi dolgoročno ohrani reliefni vzorec parketa. Še ena prednost oljenega parketa, in sicer možnost popravila. »Če se nam pri oljenem parketu poškoduje manjša površina, lahko vdolbinico preprosto pobrusimo, pokitamo, odvečno maso obrusimo in na koncu naoljimo. Po nekaj urah ne bo več opaziti, kje je bila poškodba. Na lakirani površini moramo nasprotno obrusiti celotno površino, mesto poškodbe popraviti in spet lakirati celotno površino.«

Čiščenje in vzdrževanje parketa

Parket čistimo z metlo ali sesalnikom, pomivamo pa z vlažno in ne mokro krpo. Na liter vode za pomivanje dodamo zamašek čistila za lakirani ali oljeni parket. Za vzdrževanje je oljeni parket malo zahtevnejši od lakiranega. Posebno pozornost je treba nameniti že izbiri čistila, saj napačno prehitro odstrani zaščitni sloj parketa tako, da posebne madeže (denimo od olja in črnih čevljev) najlažje odstranimo s tekočimi voski. Poleg tega je treba takšno oblogo najmanj enkrat na leto premazati z negovalnim oljem. Temnejši parket praviloma zahteva manj vzdrževanja, svetlejše pa moramo premazati večkrat na leto, saj se na njih madeži hitreje poznajo, zato je še toliko bolj pomembno, da je parket dobro naoljen. Ob tem naj poudarimo, da je oljeni parket pozneje mogoče tudi lakirati, vendar ga je treba prej zbrusiti. Enako velja za lakiranega, če ga želimo oljiti, nikakor pa tega ne počnemo brez brušenja, saj lak olju preprečuje, da bi se vpilo v les.