Laminat

Laminatna tla so večslojna sintetična talna obloga, ki ponavadi imitira les, pa tudi kamen in druge materiale. Laminatu strmo narašča popularnost in danes velja za največjo konkurenco parketu, predvsem zato, ker ga je lahko položiti in vzdrževati. Poleg tega pa je odpornejši kot parket, pa tudi cenejši.

Polaganje laminata

Polaganje laminata je med hitrejšimi, saj imajo laminatne plošče posebne zatiče. Tako plošče zataknemo eno v drugo s tako imenovanim klik sistemom. Pomembno je, da laminat pred polaganjem skladiščimo pod enakimi klimatskimi pogoji kot pri polaganju. Ko začnemo s polaganjem, je dobro, da laminat sortiramo v skladu z želenim potekom žil lesa ali po barvnih odtenkih. Prav tako je pomembno, da laminata ne lepimo na podlago, ga ne zabijamo in ne pritrjujemo na kateri koli drug način. Laminat se namreč polaga plavajoče. Podlaga, na katero polagamo laminat, mora biti popolnoma ravna, čista in suha. Razlika v debelini podlage, ki na 1 m znaša več kot nekaj mm, je za polaganje laminata zelo problematična.

Kadar laminat polagamo na mineralno podlago, moramo prej narediti tudi meritve vlažnosti, saj je previsoka vlažnost za laminat usodna. Laminat lahko polagamo na beton, cementni estrih, anhidrit estrih, kamnite plošče ipd. Položimo pa ga lahko tudi na obstoječo talno oblogo. Laminata ne polagamo direktno na mineralno ali drugo podlago. Pri polaganju na mineralno podlago je najprej potrebno položiti parno zaporo, pri leseni podlagi pa te ne smemo položiti. Nato položimo še en sloj, predvsem če želimo omiliti zvok, ki ga povzroča laminat. To je ponavadi posebna penasta folija, pa tudi pluta ali kakšen drug podložni material. Laminat je možno položiti tudi na talno gretje, pod laminat se v tem primeru položi posebne plošče iz pene.