Lamelni parket​

Za lamelni parket je značilno, da je sestavljen iz več majhnih lamel, ki so pričvrščene ena ob drugo in skupaj sestavljajo mozaične vzorce. Lamelni parket je cenovno ugodna in trajna talna površina. Spodnja stran lamelnega parketa vsebuje posebno mrežico, ki povezuje posamezne lamele in omogoča lažjo montažo.

Najpogostejša vrsta parketa

Lamelni parket spada zaradi cenovne ugodnosti in enostavnega obnavljanja med najpogosteje položeno talno oblogo. Običajno je lamelni parket izdelan iz hrastovega, bukovega ali jesenovega lesa.

Slikoviti mozaični vzorci lamelnega parketa

Struktura lesa v raznih mozaičnih vzorcih popestri celotni prostor, da le-ta postane usklajen in naraven. Pogosto je polaganje v obliki vzorca šahovnice, kjer prihaja do prepletenosti teksture talne obloge. Prav tako je možno vstavljanje različnih mozaikov. Možnosti je zares ogromno, tako da se zadovoljijo potrebe slehernega naročnika.

Načini polaganja in vzorci lamelnega parketa

Poleg že prej omenjenih mozaičnih vzorcev obstajajo tudi druge vezave polaganja lamelnega parketa. Vse bolj se uporablja t.i. angleški vez, kjer lamele parketa potekajo v isti smeri. Celotni prostor dobi na ta način povsem novo dimenzijo, lamelni parket pa dobi nov in osvežen videz. Poleg angleškega veza še poznamo polaganje v obliki paralelnega veza, dvojnega angleškega veza in staronemški vez.

Vzdrževanje lamelnega parketa

Za lamelni parket je značilno enostavno vzdrževanje pa tudi nega talne površine je popolnoma nezahtevna. Dolžina posamezne lamele je 160 mm, širina 25 mm, debelina pa 8 mm. Glede na dimenzije se ob določenih klimatskih spremembah pojavljajo minimalni raztezki, do pojava posameznih rež pa skoraj ne pride. Lamelni parket velja za surovega, zato ga je po vgradnji potrebno brusiti in lakirati. Pomembna je ustrezna izbira laka, saj lahko s pomočjo njega dodatno poudarimo strukturo lesa ali jo narahlo matiramo in jo naredimo homogeno. Lamelni parket je primeren za vgradnjo v stanovanjskih objektih v vseh bivalnih prostorih.

Talno ogrevanje

Za razliko od klasičnega masivnega parketa je lamelni parket bolj primeren za polaganje na estrih s talnim ogrevanjem. Ključno vlogo igrata debelina in postavitev posameznih lamelnih deščic. Posebno pozornost je potrebno nameniti uporabi pravega lepila, da lahko vzdrži večje temperaturne obremenitve.