Klasični parket​

KLASIČNI PARKET

Klasični parket daje oz. odraža vtis brezčasnosti in ima visoko vrednost za vsakega pravega naročnika, ki se spozna na talne lesene obloge.

Visoka odpornost in obstojnost

Klasični masivni parket sestavljajo različne drevesne vrste, vzorci so lahko po želji enotni in homogeni ali pa različni in živahni ter raznoraznih odtenkov. Če je klasični masivni parket pravilno položen in obdelan, je njegova življenjska doba izredno visoka. Kot talna obloga lahko zdrži tudi desetletja ali celo stoletja. Že ime samo pove, da je ta vrsta parketa sestavljena iz masivnega lesa, zato je izredno dober toplotni izolator, obenem pa zagotavlja udobno in prijetno hojo.

Vrste klasičnega masivnega parketa

V prvi vrsti je na voljo klasični masivni neobdelan parket, poleg tega pa poznamo še klasični masivni gotovi parket. Glavna razlika med njima je, da moramo klasični masivni neobdelan parket po položitvi še dodatno obdelati, bodisi z oljenjem, lakiranjem ali voskanjem. Na voljo je tudi možnost predhodnega barvnega toniranja in izbire med različnimi odtenki laka, bodisi gre za visok sijaj ali odtenek mat barve. Gotovi klasični masivni parket pa se lakira že v proizvodnji, zato je takoj po položitvi že primeren za uporabo.

Polaganje klasičnega masivnega parketa

Pri polaganju klasičnega masivnega parketa je izredno pomembno, da se upošteva nivojska višina podlage kot tudi končna višina, saj debelina deščic znaša 22 mm. Deske imajo ob straneh peresa in utore, ki omogočajo natančno in učinkovito prilagajanje. Na podlago se ga običajno lepi, lepljenje pa dodatno pripomore k trdnosti položene talne obloge. Vzdrževanje in uporaba klasičnega masivnega parketa Klasični masivni parket se obnavlja s pomočjo brušenja in lakiranja, in to večkrat v njegovi življenjski dobi uporabe, tudi 5x. Ker klasični masivni parket zagotavlja izredno trpežnost, se ga kot talno oblogo uporablja za javne prostore z visoko pohodno obrabo kot tudi za dnevne sobe, spalnice, kuhinje in otroške sobe. Talno ogrevanje Zaradi svojih dobrih izolativnih lastnosti se klasični masivni parket ne polaga na tla s talnim ogrevanjem, saj lahko pride do deformacije in sušitve lesa. Če že, je treba na podlago s talnim ogrevanjem položiti klasični masivni parket manjše debeline, recimo 10–14 mm, obenem pa talna temperatura ne sme biti višja od 26° C.